Ce sa faci în Maramureș?

By
View of the moving steam train Mocanita from inside it, yellowed forest, Romania

Plănuiești de mult o vacanță în Maramureș, dar nu ai avut până acum ocazia să vizitezi unul dintre cele mai frumoase orașe ale României? Vacanța de vară încă nu s-a terminat – așa că fă-ți bagajele, ia-ți prietenii sau familia și organizează o călătorie cu adevărat inedită.

Te întrebi care sunt cele mai recomandate activități pe care le poți lua în considerare? Lasă-te purtat/ă de farmecul zonei și descoperă în rândurile de mai jos itinerariul ideal pentru o excursie reușită!

Aerial drone view of The Merry Cemetery in Sapanta, Romania. Church and multiple tombstones, residential buildings, yellowing trees

Vacanță în Maramureș – ce activități să bifezi?

Vrei să te bucuri așa cum se cuvine de măreția Maramureșului? Iată cum poate arăta o zi din vacanța ta:

Dimineața:

  • Te trezești într-o casă tradițională de lemn, cu elemente arhitecturale specifice zonei. Poți alege să te cazezi într-un conac tradițional sau într-o pensiune locală. Pentru o experiență și mai desăvârșită, alege o cazare într-o zonă fără internet. Deconectarea de tehnologie te va elibera de grijile și problemele cotidiene.
  • După micul dejun, pornește într-o plimbare matinală în natură. Maramureșul este înconjurat de munți, păduri și peisaje pitorești, astfel încât ai oportunitatea să admiri priveliști impresionante.
  • Vizitează un sat tradițional maramureșean, cum ar fi Săpânța sau Breb. Aici puteți vedea case de lemn autentice, biserici vechi și puteți interacționa cu localnicii.
  • Încearcă mâncăruri tradiționale într-un restaurant local. Pe lista preparatelor care merită încercate se numără ciorba de burtă, sarmale cu coaste și cârnați sau mămăliga cu brânză.

După-amiaza:

  • Vizitează o biserică de lemn tradițională sau o mănăstire, cum ar fi Mănăstirea Bârsana. E prilejul ideal de a admira arhitectura unică și picturile interioare. Pentru a te simți de-al locului nu ezita să îmbraci o ie traditionala, cusută manual.
  • Mergi într-o plimbare cu Mocănița. Te poți bucura de aerul curat și de priveliștile unice din zonă.

Seara:

  • Întoarce-te la cazare și savurează o cină tradițională într-o atmosferă liniștită și relaxantă.
  • Dacă te afli în Maramureș în timpul unui eveniment sau festival local, participă la activități culturale. Printre activitățile pe care nu le poți rata în luna august se numără: Zilele Culturii “Roza Rozalina”, Festivalul Stuparilor sau Jocul Satului.
  • Nu uita să faci fotografii și să-ți creezi un album special care să cuprindă cele mai frumoase experiențe trăite în Maramureș.

Cum să-ți pregătești bagajul?

Pe lângă planificarea călătoriei propriu-zise e indicat să acorzi o atenție deosebită organizării bagajului. O excursie de șapte zile este ideală pentru a vizita toate locurile importante ale Maramureșului.

Iată ce nu ar trebui să lipsească din bagajul pentru excursie:

  • Hainele mai groase – Chiar dacă este vară nu ezita să pui în bagaj și haine mai groase. Zona este înconjurată de masive muntoase care depășesc 2.000 de m. Ia în considerare și vremea instabilă și pune în bagaj pelerine de ploaie sau geci.
  • Straiele populare – Dacă ai ajuns în Maramureș și nu ai îmbrăcat o ie traditionala, experiența nu va fi aceeași. Alege ii, rochii traditionale și accesorii create de designeri autohtoni pentru a simți din plin farmecul zonei.
  • Aparatul foto – În cazul în care vrei să surprinzi peisajele frumoase ale Maramureșului, nu uita să iei cu tine un aparat profesional. Pune în bagaj și bateriile de rezervă și cardurile de memorie.

Vrei să te bucuri de o vacanță inedită? Fă-ți bagajul, îmbracă ii sau rochii traditionale și explorează zona Maramureșului!