Tratamentul de canal la dinții de lapte: ce tebuie să știe părinții

By

Dinții de lapte sunt o parte esențială a dezvoltării orale a copiilor și joacă un rol important în mestecare, vorbire și alinierea corectă a dinților permanenți. Cu toate acestea, din cauza cariilor sau a altor probleme dentare, poate fi necesar să se efectueze tratamentul de canal la un dinte de lapte. Părinții au deseori întrebări și preocupări cu privire la acest procedeu și la modul în care afectează sănătatea orală a copilului lor.

Dinții de lapte: Importanța și Funcția Lor

Dinții de lapte, cunoscuți și sub denumirea de dinți temporari sau primari, apar de obicei în jurul vârstei de 6 luni și persistă până când copilul atinge vârsta de 6-7 ani, când încep să se înlocuiască cu dinții permanenți. Acești dinți sunt deosebit de importanți pentru dezvoltarea corectă a copiilor și îndeplinesc mai multe funcții esențiale:

 1. Mestecarea: Dinții de lapte permit copiilor să mestece alimentele în mod corespunzător, ceea ce este crucial pentru o nutriție adecvată și pentru dezvoltarea generală a copilului.
 2. Vorbirea: Acești dinți sunt esențiali pentru formarea corectă a sunetelor și a vorbirii. Ei ajută la producerea sunetelor precum „s,” „t” și „l.”
 3. Păstrarea spațiului: Dinții de lapte mențin spațiul necesar pentru a permite dinților permanenți să erupă în mod corect și să se alinieze adecvat. Dacă un dinte de lapte este pierdut prematur, dinții permanenți pot începe să se miște în spațiul respectiv, ceea ce poate duce la probleme de aliniere în viitor.
 4. Aspect estetic: Dinții de lapte contribuie la aspectul general al zâmbetului copilului și la încrederea acestuia în propriul său zâmbet.

Ce Este Tratamentul de Canal?

Tratamentul de canal, cunoscut și sub numele de endodontie, este o procedură utilizată pentru a trata dinții care au suferit leziuni sau infecții în interiorul lor. Scopul tratamentului de canal este să salveze dinte în loc să-l extragă. Acest lucru este important și în cazul dinților de lapte, deoarece extracția prematură a unui dinte de lapte poate duce la probleme de aliniere și la pierderea spațiului pentru dinții permanenți.

Tratamentul de canal implică îndepărtarea țesutului moartă sau deteriorată din interiorul dintelui și curățarea canalului pulpar (nervului). După curățare, canalul este sigilat pentru a preveni reinfectarea. Procedura se efectuează sub anestezie locală pentru a asigura confortul copilului și pentru a elimina durerea.

Când Este Necesar Tratamentul de Canal la Dinții de Lapte?

Tratamentul de canal la dinții de lapte este indicat în mai multe situații, inclusiv:

 1. Carii avansate: Cariile netratate sau cariile care au progresat semnificativ pot ajunge la pulpa (nervul) dinților de lapte, cauzând dureri severe și infecții.
 2. Infecții: Infecțiile dentare pot dezvolta abcese dentare, care sunt umflături dureroase în jurul dinților. Aceste infecții pot afecta țesuturile înconjurătoare și pot cauza probleme de sănătate mai grave dacă nu sunt tratate.
 3. Leziuni: Dinții de lapte pot fi deteriorați sau fracturați din cauza unor traume sau leziuni. Tratamentul de canal poate fi necesar pentru a salva dinte și a preveni durerea și complicațiile ulterioare.
 4. Durere constantă: Dacă copilul se confruntă cu dureri dentare constante sau sensibilitate exagerată la cald sau la rece, acesta poate fi un semn că pulpa dinților este afectată și că tratamentul de canal este necesar.

Procedura Tratamentului de Canal la Dinții de Lapte

Tratamentul de canal la dinții de lapte este un proces complex, dar necesar pentru a salva dinte și a preveni complicații ulterioare. Iată pașii generali ai procedurii:

1. Anestezie și Izolare

Înainte de a începe tratamentul de canal, copilul va primi anestezie locală pentru a asigura că nu va simți durere în timpul procedurii. Apoi, se va folosi o digă dentară pentru a izola dinte și a menține zona uscată și curată.

2. Acces la Canal

Dentistul va crea o mică deschizătură în dinte pentru a accesa canalul pulpar. Acest pas permite dentistului să elimine țesutul deteriorat sau infectat.

3. Curățare Canal

Canalul pulpar este curățat cu atenție folosind instrumente speciale pentru a îndepărta toate țesuturile și bacteriile deteriorate. Este important ca acest pas să fie efectuat în mod meticulos pentru a preveni recurența infecției.

4. Sigilarea Canalului

După ce canalul este curățat și pregătit, acesta este sigilat pentru a preveni reinfectarea. Se folosesc materiale speciale pentru a închide canalul în mod ermetic.

5. Restaurarea Dintelui

După tratamentul de canal, se poate folosi o plombă sau o coroană specială pentru a restaura dinte și pentru a-i restabili forma și funcționalitatea. Această restaurare ajută la prevenirea fracturilor și la menținerea integrității dintelui.

Beneficiile Tratamentului de Canal la Dinții de Lapte

Tratamentul de canal la dinții de lapte poate avea numeroase beneficii pentru copii și părinți:

 • Prevenirea durerii: Tratamentul de canal elimină durerea și disconfortul cauzate de infecții sau leziuni ale dinților de lapte, permițând copilului să se simtă mai bine și să mănânce și să vorbească fără durere.
 • Păstrarea spațiului: Tratamentul de canal poate ajuta la menținerea spațiului necesar pentru dinții permanenți să erupă în mod corect și să se alinieze adecvat.
 • Prevenirea complicațiilor: Tratamentul de canal previne dezvoltarea unor complicații grave, cum ar fi abcesele dentare sau pierderea prematură a dinților de lapte.
 • Asistență în dezvoltarea copilului: Dinții de lapte sănătoși și bine întreținuți contribuie la dezvoltarea corectă a copilului, inclusiv la vorbire, mestecare și alinierea corectă a dinților permanenți.

Cauți stomatologie copii? De Ce Să Alegeți Cris Smile pentru Tratamentul de Canal la Dinții de Lapte?

Cris Smile este o clinică stomatologică specializată în stomatologia copiilor și oferă servicii de înaltă calitate pentru tratamentul de canal la dinții de lapte. Iată de ce să alegeți Cris Smile pentru nevoile stomatologice ale copilului dumneavoastră:

 1. Experiență și Competență: Cris Smile are o echipă de stomatologi cu experiență în tratarea copiilor și a problemelor specifice ale dinților de lapte.
 2. Atmosferă Prietenoasă: Copiii se simt confortabil și relaxați într-un mediu prietenos și prietenos pentru copii, unde echipa Cris Smile se asigură că toți pacienții mici sunt tratați cu atenție și înțelegere.
 3. Tehnologie Modernă: Cris Smile dispune de echipamente și tehnologie de ultimă generație pentru a efectua tratamente precise și eficiente.
 4. Abordare Personalizată: Fiecare pacient este tratat în mod individual, iar planul de tratament este adaptat nevoilor și stării de sănătate a fiecărui copil.
 5. Educație și Prevenție: Cris Smile pune accent pe educația pacienților și părinților în ceea ce privește igiena orală și prevenția problemelor dentare.

Tratamentul de canal la dinții de lapte poate fi un pas esențial în menținerea sănătății orale a copilului dumneavoastră. Cu serviciile de înaltă calitate oferite de Cris Smile, puteți avea încredere că copilul dumneavoastră primește îngrijirea stomatologică de care are nevoie pentru un zâmbet sănătos și fericit. Asigurați-vă că urmați recomandările medicului și că programul de îngrijire orală regulat pentru copilul dumneavoastră pentru a menține sănătatea orală optimă.

Tratamentul de canal la dinții de lapte este o procedură stomatologică importantă care poate ajuta la salvarea unui dinte și la prevenirea complicațiilor viitoare. Este esențial ca părinții să fie conștienți de importanța dinților de lapte și să ia în considerare tratamentul de canal atunci când este recomandat de către medicul stomatolog. Cu serviciile de înaltă calitate oferite de Cris Smile, puteți avea încredere că copilul dumneavoastră primește cea mai bună îngrijire stomatologică.

Este important să acționați cu promptitudine dacă copilul dumneavoastră prezintă simptome de durere dentară sau alte probleme stomatologice. Consultați întotdeauna medicul stomatolog pentru evaluări și sfaturi profesionale și urmați un program regulat de igienă orală pentru a preveni problemele dentare viitoare.

Cris Smile este aici pentru a vă ajuta și a oferi servicii stomatologice de înaltă calitate pentru copii chiar și atunci cand aveți nevoie de un aparat dentar. Echipa de specialiști se străduiește să creeze o experiență pozitivă pentru copii în timpul vizitelor la dentist și să promoveze igiena orală adecvată și prevenția problemelor dentare. Investiți în sănătatea orală a copilului dumneavoastră și asigurați-vă că zâmbetul sănătos și fericit rămâne o prioritate.

Pentru mai multe informații despre serviciile oferite de Cris Smile sau pentru a programa o consultație, nu ezitați să vizitați site-ul lor sau să contactați echipa lor prietenoasă. Sănătatea orală a copilului dumneavoastră este importantă, și Cris Smile este acolo pentru a vă susține în această călătorie.

Cauți stomatologie sector 4? Alege Cris Smile!

•             Strada Nasaud 68A, sector 5, Bucuresti

•             0723918404

•             rahova@cris-smile.ro

By