Storytelling în branding: cum să-ți construiești o imagine de brand memorabilă

By

În lumea actuală, saturată de informații, este mai important ca niciodată să te deosebești de concurență. Unul dintre cele mai eficiente moduri de a face acest lucru este prin storytelling.

Storytelling-ul este arta de a spune povești. În marketing și branding, storytelling-ul este folosit pentru a crea o imagine de brand memorabilă și conexiune emoțională cu publicul țintă.

O poveste bună este una care captivează atenția, creează emoție și rămâne în memoria oamenilor. O poveste bună poate fi folosită pentru a transmite o idee, a educa oamenii sau pur și simplu a le oferi o experiență plăcută.

Storytelling-ul în branding poate fi folosit pentru a crea o imagine de brand puternică și memorabilă. O poveste bună poate ajuta oamenii să înțeleagă ce reprezintă brandul, de ce este important pentru ei și de ce ar trebui să-l aleagă.

Arhetipuri de brand

Arhetipurile de brand sunt personajele iconice care apar în povești de-a lungul timpului. Aceste arhetipuri sunt reprezentări ale unor tipuri de personalitate sau comportamente umane.

Unii dintre cei mai cunoscuți arhetipuri de brand sunt:

 • Eroul: un personaj care se confruntă cu provocări și le depășește.
 • Salvatorul: un personaj care ajută pe alții să rezolve problemele lor.
 • Magicianul: un personaj care are puterea de a schimba lucrurile.
 • Exploratorul: un personaj care caută noi experiențe.
 • Iubitul: un personaj care este pasionat de viață și de oameni.

Arhetipurile de brand pot fi folosite pentru a crea o imagine de brand mai puternică și mai memorabilă. De exemplu, un brand care se adresează aventurierilor ar putea adopta arhetipul Exploratorului. Un brand care se adresează oamenilor care doresc să rezolve probleme ar putea adopta arhetipul Salvatorului.

Leaderii de brand

Leaderii de brand sunt oamenii care reprezintă brandul în public. Aceștia pot fi fondatori, CEO, angajați sau chiar clienți.

Un lider de brand bun este cineva care este pasionat de brand și care poate comunica valorile și viziunea acestuia într-un mod clar și convingător.

Leaderii de brand pot fi folosiți pentru a construi o relație cu publicul țintă și pentru a-l face să se simtă conectat la brand. De exemplu, un brand care se adresează oamenilor care sunt interesați de sustenabilitate ar putea avea ca lider de brand un activist care luptă pentru drepturile mediului.

Cum să folosești storytelling-ul în branding

Iată câteva sfaturi pentru a folosi storytelling-ul în branding:

 • Identifică-ți publicul țintă. Cine sunt oamenii cărora vrei să te adresezi? Ce îi interesează? Ce îi motivează?
 • Gândește-te la o poveste care să fie relevantă pentru publicul tău. Ce poveste îi va capta atenția și îi va face să se simtă conectați la brandul tău?
 • Folosește un limbaj simplu și direct. Evită jargonul și cuvintele complicate.
 • Fii autentic. Oamenii pot simți când o poveste este forțată. Fii sincer și deschis cu publicul tău.

Iată câteva exemple de branduri care folosesc storytelling-ul cu succes:

 • Nike folosește povestea sportivilor de elită pentru a-și promova produsele.
 • Apple folosește povestea inovației pentru a-și crea o imagine de brand premium.
 • Starbucks folosește povestea comunității pentru a-și crea o imagine de brand caldă și primitoare.

Storytelling-ul este o strategie puternică care poate fi folosită pentru a crea o imagine de brand memorabilă și conexiune emoțională cu publicul țintă. Dacă vrei să-ți deosebești brandul de concurență, storytelling-ul este un instrument pe care nu ar trebui să-l ignori.

Imagine generata AI

By