Numai asa, de luat aminte, din SCOALA dintr-o alta vreme

By

A fost odată…

Nu vreau să vă plictisesc, dar nu pot să tac. Pur și simplu.

Întâmplarea „aia” oribilă de la Școala din Pietriceaua mi-a adus aminte de o anume zi din Clasa a XII-a, de la Colegiul „Ion Luca Caragiale”, prin 1986. Pe vremea când director era celebrul profesor de matematică Szabo, iar disciplina era literă de lege. Și spun asta nu pentru că mi-ar fi dor de comunism. NU! Lăsând la o parte orice ar ține de politica acelei vremi, trebuie să spun că era disciplină, era respect în ȘCOALĂ. Nu din vreun sentiment de frică indus prin subterfugii care ar fi ținut de regimul politic. NU.

Și acestea fiind zise, am să vă povestesc. Și NU CA SĂ INSTIG LA VIOLENȚĂ, ȘI NU ÎN IDEEA DE A INTRODUCE, Doamne ferește, BĂTAIA în școală, în chip de măsură coercitivă…

Așa…se făcea că urma ora de Geografie. Sincer, iubeam materia asta, mai cu seamă că și în gimnaziu avusesem o profesoară minunată- Antoaneta Popescu, dar și… mulțumită domnului prof Botezatu, de la „Caragiale”, un domn distins, un spirit enciclopedic, care semăna leit cu Kirk Douglas. Era TOBĂ de geografie, de cultură generală, sever, cucerea prin discurs, eleganță, disciplină.  

În pauza care preceda ora, sus, la etaj, pe hol, în vreme ce așteptam toți să intrăm în cabinetul de geografie, un coleg care era deja „vedeta liceului” prin poznele pe care le făcea, a îndrăznit să încerce să ridice sarafanul (cum erau uniformele pe vreme aceea) unei colege. Fata, rușinată, a început să plângă și așa a găsit-o domnul Profesor Botezatu. Ne-a băgat în cabinet și ne-a dat ceva de lucru. Pe Cătălin, colegul „ispravnic”, făptașul, l-a luat frumușel de guler, l-a băgat în cămăruța unde ținea hărțile și materialele didactice și i-a ars câteva pe spinare cu arătătorul de la hartă- bățul acela lung și gros, din lemn pe care îl știți cu toții. Ne auzeam colegul cum țipă. După vreo 5 minute, domnul profesor a ieșit de acolo și ne-a arătat bățul cu pricina rupt în două: „Să știți că n-o să se mai întâmple ce s-a întâmplat”. A spus-o calm, dar hotărât. Ne-am continuat ora și totul a intrat în normal. Colegul obraznic s-a ales și cu nota scăzută la purtare și… a fost transferat la Liceul „1 mai”, cum era pe atunci. Mama lui lucra la Tribunal. N-a venit să se revolte, să reclame profesorul, să facă vreun scandal. Nimic din toate astea. Și școala și-a văzut de cursul său…

 Sigur, NU trebuie să „luăm în brațe” bătaia. Nicicum.

Acum, lucrurile suntem extrem de complexe și faptul că tot mai adesea atacurile din școli se înmulțesc și indisciplina capătă accente din ce în ce mai grave trebuie să impună reacții prompte și măsuri a căror eficiență să se dovedească.  

foto: Facebook

Articolul Numai asa, de luat aminte, din SCOALA dintr-o alta vreme apare prima dată în Primar in Prahova.

By