DE PUS LA SUFLET: Un bust, o amintire, Rebreanu, Cella Delavrancea si alte personalitati de marca la Ploiesti. Intr-un alt noiembrie…

By

[ad_1]

Fotografia 1 este realizată în 8 noiembrie 1935, la dezvelirea bustului lui I.L. Caragiale, la Ploiești.

Reprezentanții Muzeului „I.L. Caragiale” ne dezvăluie povestea: „La ceremonie au participat Liviu Rebreanu, Vasilescu Valjean, Victor Eftimiu, Iancu Brezeanu, C. Rădulescu-Motru, Mihail Sorbul, Maria Filotti, Petru Comarnescu, Cella Delavrancea, Şaraga-Iaşi, primul editor al lui Caragiale, soţia şi fiica lui Caragiale. La ceremonie, Rebreanu, în numele Teatrului Naţional, îl compară pe Caragiale cu Molière, comparaţie pe care, se pare, o făcea adesea: „Ceea ce a fost Molière pentru Comedia franceză a devenit Caragiale pentru Teatrul Naţional: ctitor sufletesc al casei. A crescut în Teatrul Naţional şi a rămas toată viaţa atât de strâns legat de instituţia aceasta, încât ascensiunea lor aproape se confundă. La Teatrul Naţional, Caragiale a fost întotdeauna preţuit şi iubit ca un caracter de geniu. În lumea artiştilor Caragiale s-a bucurat de un prestigiu tară pereche, totuşi Teatrul Naţional, unde cinstirea şi iubirea lui Caragiale e o tradiţie, revendică favoarea de a se bucura mai mult ca oricine în faţa primului monument public, oricât de modest, ce se ridică în România nouă, ctitorului nostru”. Rândurile sunt consemnate în ziarul „Naţionalul Nou” de duminică, 10 noiembrie 1935”.

Ploieștenii musai să țină minte asemenea amintiri DE COLECȚIE!

sursa foto: Muzeului „I.L. Caragiale”

Articolul DE PUS LA SUFLET: Un bust, o amintire, Rebreanu, Cella Delavrancea si alte personalitati de marca la Ploiesti. Intr-un alt noiembrie… apare prima dată în Primar in Prahova.

[ad_2]

Source link

By